Milyen munkavédelmi előírások vonatkoznak önre, ha takarítást végző vállalkozása van?

Milyen munkavédelmi dokumentációra van szükséges egy takarító cégnek, vállalkozásnak, egyéni vállalkozónak.

 

Takarítás munkavédelmi előírásai:

  1. Vizes, nedves kézzel takarítás közben nem szabad nyúlni a villanykapcsolóhoz, elektromos készülékhez. Magasban való munkához a létrát vagy fellépőt nem csúszós padló felületre kell állítani. Tisztítószert tárolni csak eredeti gyári csomagolásban szabad. Lúg, sav, egyéb maró anyag használatakor a védőkesztyű használata kötelező.
  2. A létrát tilos önkényesen meghosszabbítani, arra papucsban, magassarkú cipőben felmenni tilos. Csak olyan kétágú létrát szabad használni, melynek nincs repedt, vetemedett szára, nincs törött vagy hiányzó foka, és biztosítólánca van. A létrára mindig arccal a létra felé fordulva szabad felmászni állandó kapaszkodás mellett. A létrán egyidejűleg csak egy személy tartózkodhat.
  3. A porszívó porzsákjának tisztítását vagy cseréjét takarítás közben csak a porszívó kikapcsolt áramtalanított állapotában szabad végezni. Üvegfelületek tisztítása előtt meg kell győződni arról, hogy nincs-e repedés az üvegfelületen. Olyan nyílászáró tisztítását szabad megkezdeni, melynek csuklópántjai és üvegfelületei épek.
  4. Nyílászárók tisztítását csak megfelelő létráról szabad végezni. Helyette nem lehet székekből asztalokból összeállított felhőkarcolót építeni és használni.A tisztítási művelet során használt tisztító palackból eltávozó permet ne kerüljön szembe és a légutakba. Ezeket a palackokat a hősugárzásnak kitett helyen tárolni tilos!
  5. Kétrétegű egyesített szárnyú ablak tisztításakor a szükség szerinti alátámasztásról gondoskodni kell.Szellőzőkkel ellátott ablakok tisztítását csak akkor szabad megkezdeni, ha a ventilátor dugóját a csatlakozó aljzatból kihúzták és a ventilátor lapátkereke megállt. Felmelegedett lámpaburát, izzót vizes ronggyal tisztítani tilos.
  6. Takarításhoz, tisztításhoz, fertőtlenítéshez használt eszközöket és készítményeket, fertőtlenítő szereket külön helyiségben vagy egyéb zárt tároló helyen kell tartani. A biztonsági adatlapon szereplő előírások betartása minden esetben és minden körülmények között kötelező. A munkavégzéshez csak olyan tisztítószereket szabad használni, amelyek csomagolásain, flakonjain megfelelő használati utasítás van és azokat az adott helyen be lehet tartani. Biztonsági adatlappal rendelkeznek.

A takarítás munkavédelmi dokumentációi:

  1. Rendelkezni kell munkavédelmi kockázatértékeléssel

Munkabiztonsági, illetve munka egészségügyi szaktevékenységnek minősül a munkavédelmi kockázatértékelés készítése.

A munkáltató a kockázatelemzést, kockázatértékelést, a kockázatbecslést és a megelőző intézkedések meghatározását a tevékenység megkezdése előtt, azt követően indokolt esetben és meghatározott időszakonként köteles elvégezni.

A kockázatértékelés felülvizsgálata legalább 3 évente kötelező amennyiben indokolt eset nincs.

8) A munkavállalóknak munkavédelmi oktatást kell tartani.

Munkavédelmi oktatási jegyzőkönyv, munkavédelmi oktatási tematika, munkavédelmi oktatási napló.

9)Minden munkahelynek rendelkeznie kell kémiai kockázatbecslés, kémiai kockázatértékelés dokumentációval.Veszélyesnek anyagnak, keveréknek minősül több fajta takarítószer,tisztítószer is.

10) Érintésvédelmi jegyzőkönyv porszívó, padló felmosó, stb.

A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés (a továbbiakban: villamos berendezés) közvetett érintés elleni védelmének, valamint az érintésvédelmi berendezés megfelelőségének ellenőrző felülvizsgálatairól szerelői ellenőrzés, illetve szabványossági felülvizsgálat keretében kell gondoskodni.

Vállalkozás, fejlődés, siker!

 Önnek is segít a Munka-Tűz-Biztonság Szaktanácsadó Iroda!  30 /261-01-52