A Legionella kockázatbecslés, legionella kockázatértékelés elvégzéséhez a jogszabály képesítési előírást nem határoz meg, de a megfelelő elméleti ismeret, valamint gyakorlati tapasztalat szükséges.
Kockázatértékelés, intézkedési terv, ilyet szokott csinálni a munkavédelmi szakember, hívjuk felbiztos segít…. így indult a történet.
Fogorvos, orvosi rendelő, kereskedelmi szálláshely, vendéglátás, szálloda, hotel, panzió, bolt, üzlet, iskola, óvoda, intézmény, szociális
otthon, cégek, vállalkozások…!!!
A legionella kockázatbecslés, nézzük mi a teendő!
– adatok,információk összegyűjtése
– felmérés, összesítés, kockázatbecslés
– amennyiben szükséges mérések elvégeztetése, legionella kockázatértékelés elkészítése
– intézkedési terv, takarítási terv, karbantartási terv elkészítése
– munkavállalók, felelős személyek oktatása
és mindezt megfelelően dokumentálni!!!
A legionella kockázatbecslés miért szükséges, a legionella kockázatértékelés mikor szükséges?
A Legionella baktériumok gyakoriak, a környezeti vízforrásokban – folyókban, tavakban és tározókban – alacsony csíraszámban szinte mindig megtalálhatóak. A mikroorganizmusok a természetes forrásból olyan helyekre is bejutnak, amelyek mesterséges rezervoárt képeznek számukra (városi csatornázott víz, magánházak vízrendszere, stb.). Szaporodásukat a 20 – 45 ºC-os vízhőmérséklet segíti elő. 20 ºC alatt nem szaporodnak, 60 ºC felett elpusztulnak. Hideg vízben azonban nyugvó fázisban megmaradhatnak, amikor pedig a víz hőmérséklete eléri a megfelelőszintet, újra szaporodni kezdenek. A Legionella baktériumok szaporodásukhoz tápanyagot is igényelnek, ennek forrásául szolgálhatnak a vízrendszerben rendszerint megtalálható organizmusok (algák, amőbák, egyéb baktériumok). A vízrendszerben lévő üledék, iszap, vízkő, rozsda és egyéb anyagok a biofilmekkel együtt fontos szerepet játszanak a Legionella baktériumok megtelepedésében, a szaporodásukhoz szükséges kedvező feltételek biztosításában.
Kockázatot jelentő rendszerek és berendezések.
A legionárius betegség szempontjából kockázatot jelentő berendezések:
-
20-50 °C közötti hőmérsékletű víz és azt tartalmazó berendezések, rendszerek, amelyek használata, működése, karbantartása során aeroszol képződés lehetséges.
-
olyan rendszerek, ahol fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége (nagy kiterjedésű, ill. időnként áramlás nélküli rendszerek).
-
Ivó- és használati meleg víz rendszerek
Hol képesek szaporodni a Legionella baktériumok?
-
hideg- és melegvíz-tartályokban,
-
20°C és 45°C közötti hőmérsékletű meleg vízben,
-
olyan vezetékekben, ahol lassú a vízáramlás vagy pang a víz
-
zuhanyokat, csapokat ellátó vízvezetékek és tartályok belsőfelszínén képződő lerakódásokban (biofilmben) és szennyeződésekben,
-
alátétek és tömítések gumi- és természetes rostjain,
-
vízmelegítőkben és melegvíztároló tartályokban,
-
a vízvezetékekben, zuhanyokban, és csapokban lévő vízkő-lerakódásokban.
A fertőzés akkor következik be, ha valaki Leginellával fertőzött porlasztott vizet lélegzik be. Emiatt a következő helyek tekinthetők a fertőzésveszély szempontjából kockázatosnak:
-
zuhanyzók létesítményekben, kórházakban, idősek otthonában; uszodák és egyéb sportlétesítmények
-
élményfürdők és úszómedencék élményelemekkel
-
klímaberendezés nedves gázmosóval
-
hűtőtornyok
-
olyan területek, ahol hűtés vagy nedvesítés céljából vizet permeteznek (pl. hűtőfolyadék/kenés fémforgácsoláskor, szénpor nedvesítése folyóvízzel)
Létesítményekben, épületekben, szállodákban, szálláshelyeken az alábbi kockázatos területek lehetnek:
- zuhanyok és csapok
- pezsgőfürdők
- gőzfürdők és szaunák
- hűtőtornyok, párologtató kondenzátorok
- szökőkutak
párásított ételtároló vitrinek
Legionella kockázatbecslés minta, dokumentációs csomag, szaktanácsadás.
Rugalmasan, gyorsan, egyszerűen.
Hívjon 0630/261-01-52 vagy írjon a kapcsolat menüpont alatt.