A Legionella kockázatbecslés, legionella kockázatértékelés elvégzéséhez a jogszabály képesítési előírást nem határoz meg, de a megfelelő elméleti ismeret, valamint gyakorlati tapasztalat szükséges.

Kockázatértékelés, intézkedési terv, ilyet szokott csinálni a munkavédelmi szakember, hívjuk felbiztos segít…. így indult a történet.

Fogorvos, orvosi rendelő, kereskedelmi szálláshely, vendéglátás, szálloda, hotel, panzió, bolt, üzlet, iskola, óvoda, intézmény, szociális 

otthon, cégek, vállalkozások…!!!

A legionella kockázatbecslés, nézzük mi a teendő!

– adatok,információk összegyűjtése

– felmérés, összesítés, kockázatbecslés

– amennyiben szükséges mérések elvégeztetése, legionella kockázatértékelés elkészítése

– intézkedési terv, takarítási terv, karbantartási terv elkészítése

– munkavállalók, felelős személyek oktatása

és mindezt megfelelően dokumentálni!!!

A legionella kockázatbecslés miért szükséges, a legionella kockázatértékelés mikor szükséges?

A Legionella baktériumok gyakoriak, a környezeti vízforrásokban – folyókban, tavakban és tározókban – alacsony csíraszámban szinte mindig megtalálhatóak. A mikroorganizmusok a természetes forrásból olyan helyekre is bejutnak, amelyek mesterséges rezervoárt képeznek számukra (városi csatornázott víz, magánházak vízrendszere, stb.). Szaporodásukat a 20 – 45 ºC-os vízhőmérséklet segíti elő. 20 ºC alatt nem szaporodnak, 60 ºC felett elpusztulnak. Hideg vízben azonban nyugvó fázisban megmaradhatnak, amikor pedig a víz hőmérséklete eléri a megfelelőszintet, újra szaporodni kezdenek. A Legionella baktériumok szaporodásukhoz tápanyagot is igényelnek, ennek forrásául szolgálhatnak a vízrendszerben rendszerint megtalálható organizmusok (algák, amőbák, egyéb baktériumok). A vízrendszerben lévő üledék, iszap, vízkő, rozsda és egyéb anyagok a biofilmekkel együtt fontos szerepet játszanak a Legionella baktériumok megtelepedésében, a szaporodásukhoz szükséges kedvező feltételek biztosításában.

Kockázatot jelentő rendszerek és berendezések.

A legionárius betegség szempontjából kockázatot jelentő berendezések:

  • 20-50 °C közötti hőmérsékletű víz és azt tartalmazó berendezések, rendszerek, amelyek használata, működése, karbantartása során aeroszol képződés lehetséges.

  • olyan rendszerek, ahol fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége (nagy kiterjedésű, ill. időnként áramlás nélküli rendszerek).

  • Ivó- és használati meleg víz rendszerek

Hol képesek szaporodni a Legionella baktériumok?

  • hideg- és melegvíz-tartályokban,

  • 20°C és 45°C közötti hőmérsékletű meleg vízben,

  • olyan vezetékekben, ahol lassú a vízáramlás vagy pang a víz

  • zuhanyokat, csapokat ellátó vízvezetékek és tartályok belsőfelszínén képződő lerakódásokban (biofilmben) és szennyeződésekben,

  • alátétek és tömítések gumi- és természetes rostjain,

  • vízmelegítőkben és melegvíztároló tartályokban,

  • a vízvezetékekben, zuhanyokban, és csapokban lévő vízkő-lerakódásokban.

A fertőzés akkor következik be, ha valaki Leginellával fertőzött porlasztott vizet lélegzik be. Emiatt a következő helyek tekinthetők a fertőzésveszély szempontjából kockázatosnak:

  • zuhanyzók létesítményekben, kórházakban, idősek otthonában; uszodák és egyéb sportlétesítmények

  • élményfürdők és úszómedencék élményelemekkel

  • klímaberendezés nedves gázmosóval

  • hűtőtornyok

  • olyan területek, ahol hűtés vagy nedvesítés céljából vizet permeteznek (pl. hűtőfolyadék/kenés fémforgácsoláskor, szénpor nedvesítése folyóvízzel)

Létesítményekben, épületekben, szállodákban, szálláshelyeken az alábbi kockázatos területek lehetnek:

  • zuhanyok és csapok
  • pezsgőfürdők
  • gőzfürdők és szaunák
  • hűtőtornyok, párologtató kondenzátorok
  • szökőkutak

    párásított ételtároló vitrinek

Legionella kockázatbecslés minta, dokumentációs csomag, szaktanácsadás.

Rugalmasan, gyorsan, egyszerűen.

Hívjon 0630/261-01-52 vagy írjon a kapcsolat menüpont alatt.