Vendéglátóhelyek újranyitása esetén , milyen munkavédelmi teendőink vannak.
Az újranyitáskor is érdemes átnéznünk a munkavédelmi, tűzvédelmi teendőinket.
Az időszakosan elvégezendő feladatokat,dokumentációkat mint például:
- munkavédelmi oktatás, tűzvédelmi oktatás
- munkavédelmi kockázatelemzés, kockázatértékelés érvényessége, megléte
- tűzvédelmi üzemeltetési napló
- villamoshálózat biztonságtechnikai jegyzőkönyv
- biztonsági adatlapok
- munkáltatói szabályzatok, utasítások stb.
Vendéglátóhelyek újranyitása, munkavédelmi és munkabiztonsági teendők.
HŰTŐ-FŰTŐ BERENDEZÉSEK HASZNÁLATA A VENDÉGLÁTÁSBAN
2020. Május 17-től a vendéglátó helyeken a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható, belső levegőkeringetésű berendezés használata nem megengedet.
A Kormány 213/2020. (V. 16.) Korm. rendelete a hűtő-fűtő berendezés veszélyhelyzeti üzemeltetéséről:
(1) A fokozott fertőzésveszélyre való tekintettel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) – a (3) bekezdés szerinti kivétellel – kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható.
(2) A vendéglátó üzletben – a (3) bekezdés szerinti kivétellel – a belső levegőkeringetésű berendezés (a továbbiakban: berendezés) használata tilos.
(3) A (2) bekezdés szerinti tilalom nem terjed ki
-
azokra a helyiségre, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, valamint
-
az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezésre.
Vendéglátóhelyek újranyitása esetén nézzük át,hogy megfelelő-e a biztonságos munkavégzéshez a munkakörnyezet.
A munkahely padlózata csúszásmentes felületű, egyenletes, botlásmentes legyen.
A munkahelyeken szabadon kell hagyni a menekülési utakat és a vészkijáratokat.
A menekülési utak jelölése, a menekülés irányába eső ajtók nyithatósága szükséges az előírások szerint.
Az ablakok, tetőablakok és szellőzők kialakítása során a biztonságos nyitás, zárás, beállítás tárgyi-műszaki feltételeit teljestíeni kell.
A munkaeszköz kezeléséhez, karbantartásához megfelelő mozgástér kell.
Műszaki, illetve szervezési intézkedések hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatás esetén
A cukrászipari tevékenységet végző munkáltatóknál a súlyos terhek kézi mozgatása nem kerülhető el, ezért a munkáltatók döntő többségének gondoskodnia kell arról, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és az egészségre ártalmatlanok legyenek.
Műszaki és szervezési intézkedésekkel meg kell oldani, hogy a felhasznált anyagokat minél kisebb adagokban kelljen mozgatni. Egyes munkaterületeken műszaki megoldásokat kell alkalmazni, t, így minimálisra csökkentették a hátsérülések kockázatát.
Munkavállalók tájékoztatása, munkavédelmi oktatás, tűzvédelmi oktatás:
A veszélyforrásokat és az ellenük való védekezés módját, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit a munkavállalókkal meg kell ismertetni. A munkáltatóknak gondoskodniuk kell a dolgozók munkavédelmi oktatásáról.
A munkavállalók oktatása, figyelembe véve a cukrászat sajátosságait, főként az egyéni védőeszközökre, veszélyes anyagokra/keverékekre, kedvezőtlen klímakörnyezetre, munkaeszközökre, kézi tehermozgatás egészségi és biztonsági követelményeire irányul.
Veszélyes anyag/keverék felhasználás
A veszélyes anyagok/keverékek (takarító-, tisztító- és fertőtlenítő szerek) felhasználása főként a munkaeszközök tisztítása és a helyiségek takarítása során jellemző. A kisebb létszámú munkaterületeken a munkavállalók saját maguk végzik a takarítást.
Veszélyes anyagok/keverékek tárolása az esetek döntő többségében az eredeti csomagolóeszközben történik. A vegyi anyag kisebb tárolóedénybe történő átfejtése során fel kell tüntetni a tartalmukat, azok természetét és a hozzájuk kapcsolódó veszélyeket.
Az eredetileg élelmiszerekhez gyártott csomagolóeszközben (pl.: ásványvizes-, üdítőitalos palackban) veszélyes anyagot/keveréket nem tárolhatok.
Munkahelyi elsősegélynyújtás
Biztosítani kell a kijelölt elsősegélyhelyeket, illetve a tárgyi és személyi feltételeket. A munkahelyeken rendelkezésre kell állnia a munkavállalók közül kiképzett, elsősegélynyújtásra kijelölt személynek.
Villamos berendezések biztonsága
A munkáltatóknak a villamos berendezések időszakos ellenőrző szabványossági felülvizsgálatát 3 évente, dokumentáltan el kell végeztetnie. Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatának minősítő iratával vagy a minősítő iratban szereplő hiányosságok megszüntetésére tett munkáltatói intézkedéseket dokumentálni kell.
Az áram-védőkapcsolók működőképességét legalább negyedévenként, dokumentálni szükséges.
Önnek is segít a Munka-Tűz-Biztonság Szaktanácsadó iroda!
Vállalkozás, fejlődés , siker!
Elkészítjük a szükséges munkavédelmi-tűzvédelmi dokumentációkat, megbeszéljük a teendőket, így ön nyugodt lesz egy hatósági ellenőrzés előtt ,közben és utána.
Kérdése van, hívjon?
30/261-01-52
KATTINTSON IDE!
Munkavédelem, tűzvédelem, balesetvédelem.
Garanciával, gyakorlatiasan, rugalmasan.
Hagyj üzenetet