Hőségriadó 2021, munkavédelmi előírások?

Milyen szabályok vonatkoznak a cégekre, munkavállalókat foglalkoztató vállalkozókra.

Munkavédelem előírásai a hőségriadó esetén?hőségriadó 2021

A munkavállaló fizikai, szellemi teljesítő képességét, biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzését nagymértékben befolyásolja a munkakörnyezetének a klímája.

A kánikulai meleg általában mindenkire kedvezőtlenül hat, de fokozottan megterheli a fizikai munkát végzők szervezetét.

A napszúrás

a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki. Az erős napsugárzás agyi vérbőséget okoz, melynek főbb tünetei: kábultság, fejfájás, szédülés, tudatzavar, eszméletlenség (koponyaűri nyomásfokozódáskor), hányinger, hányás és a bőr napégéses gyulladása, kiütések megjelenése.

Enyhe esetben a beteg hűvös helyen történő elhelyezése, hűvös borogatása, súlyosabb állapotban kórházi megfigyelés szükséges. Súlyos esetben a napszúrás akár halálhoz is vezethet

 

A hőkimerülés

meleg környezetben végzett tartós nehéz fizikai munka és elégtelen sóbevitel következménye. Tünetei: forró, vörös, verejtékes bőr, láz, feszítő fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szapora pulzus, zavartság. Ha a verejtékezés megszűnik, hőgutává súlyosbodhat.

A hőguta

a hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot. A verejtékezés megszűnik, a szervezet nem képes a felesleges hőmennyiséget leadni, emiatt a testhőmérséklet megemelkedik (sok esetben több mint 40 °C fok fölé). Főbb tünetei: atesthőmérséklet hirtelen emelkedése, sápadt, forró és száraz bőr vagy intenzív verejtékezés, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, szabálytalan légzés, tüdővizenyő, görcsök stb. Emellett hányás, hasmenés, vizelés hiánya, kiszáradás is tapasztalható. Az érintett eszméletlen is lehet, orvosi kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet.

A munkavállalók, különösen a szabadban dolgozók számára nagy kockázatot jelenthetnek a szélsőséges időjárási viszonyok a szükséges megelőző intézkedések hiányában.

A nagy meleg káros hatásai ájulást, napszúrást, kimerülést, hőgutát okozhatnak, hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is.

A hőségriadó 2021 év  szabályai

A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadék veszteség pótlására védőitalt, legalább 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartása mellett. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat – és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet, csökkentik folyadékmegtartó képességét.

Munkaszervezés :

a munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók. Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet árnyékolni kell. A fém-, üveg felületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell.

Hőségriadó esetén a munkavégzés szabályai szabadtéri munkavégzés:

esetén figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka

 

Fel kell készíteni az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta igénybevétel, a hőguta tüneteit (kifejezetten kipirosodott és forró arc, szapora szívverés, fejfájás, hányinger, rosszullét, súlyosabb esetben ájulás, eszméletvesztés stb.), szükség esetén a munkát azonnal hagyják abba, keressék fel a pihenőhelyet, részesüljenek elsősegélynyújtásban vagy orvosi ellátásban.

Munkavédelmi oktatás keretében ismertetni kell a munkavállalókkal a veszélyeket és ellenük való védekezés módját, a biztonságos munkavégzés szabályait.

 

Önnek is segít a Munka-Tűz-Biztonság Szaktanácsadó Iroda

Vállalkozás, fejlődés, siker.