Hőségriadó esetén, a munkavédelem területén mi a teendő?

Hőségriadó, hőguta, kánikula, védőital,hőségriasztás, pihenőidő.

Munkavédelem előírásai a hőségriadó esetén?

A munkavállaló fizikai, szellemi teljesítő képességét, biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzését nagymértékben befolyásolja a munkakörnyezetének a klímája.

A kánikulai meleg általában mindenkire kedvezőtlenül hat, de fokozottan megterheli a fizikai munkát végzők szervezetét.

A munkavállalók, különösen a szabadban dolgozók számára nagy kockázatot jelenthetnek a szélsőséges időjárási viszonyok a szükséges megelőző intézkedések hiányában.

A nagy meleg káros hatásai ájulást, napszúrást, kimerülést, hőgutát okozhatnak, hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is.

A hőségriadó szabályai

A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadék veszteség pótlására védőitalt, legalább 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartása mellett. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat – és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet, csökkentik folyadékmegtartó képességét.

Munkaszervezés :

a munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók. Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet árnyékolni kell. A fém-, üveg felületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell.

Szabadtéri munkavégzés:

esetén figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka

Veszélyes anyagokkal végzett tevékenységnél a munkavédelmi szabályokat fokozottan be kell tartani, mivel a magas hőmérséklet fokozza egyes kémiai anyagok párolgását, melynek következtében a munkahelyi levegő veszélyes szennyeződése meglehetősen gyorsan kialakulhat, mely megfelelő védelem hiányában a munkavállaló rosszullétét, vagy akár eszméletvesztését is okozhatja. A veszélyes anyagot tartalmazó, a vonatkozó előírásoknak megfelelően felcímkézett, jelöléssel ellátott tárolóedényt a használatot követően azonnal le kell zárni, az anyag tulajdonságainak megfelelő tárolásáról kell gondoskodni. Az oldószerrel átitatott anyagokat, hulladékokat zártan, elkülönítetten kell tárolni.

Fel kell készíteni az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta igénybevétel, a hőguta tüneteit (kifejezetten kipirosodott és forró arc, szapora szívverés, fejfájás, hányinger, rosszullét, súlyosabb esetben ájulás, eszméletvesztés stb.), szükség esetén a munkát azonnal hagyják abba, keressék fel a pihenőhelyet, részesüljenek elsősegélynyújtásban vagy orvosi ellátásban.

Munkavédelmi oktatás keretében ismertetni kell a munkavállalókkal a veszélyeket és ellenük való védekezés módját, a biztonságos munkavégzés szabályait.

Vonatkozó jogszabályi előírások:

– a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 33-34. §,

– a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 7. §-a és 2. sz. melléklete, –

az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet 4. számú mellékletének 7. és 18.3. a) pontjai.

A munkavédelem, tűzvédelem, biztonságtechnika.

Gyorsan, rugalmasan, egyszerűen.

 06-30-261-01-52

Ingyenes szaktanácsadás !

[sform]1[/sform]